Vad är typisk grekisk mat?

Grekland och Sverige har länge haft ett unikt band. Vi har åkt till Grekland för att åka på semester och många svenskar är återkommande gäster i detta medelhavsland. Redan på 70-talet så blev det väldigt populärt att åka till Grekland och folk kom hem och deras matlagning var inspirerade av resan till detta medelhavsland. Därför är det inte konstigt att även grekisk mat har blivit en favorit hos svenskarna. Det de allra flesta tänker på när man hör grekisk mat är såklart Tzatsiki men det finns mycket mer. Tzatsiki är fantastiskt dock och ett självklart tillbehör till många rätter. Denna sås med gurka och vitlök höjer smakupplevelsen hos det mesta på sommaren. Speciellt när du ska grilla är Tzatsiki ett rekommenderat tillbehör och du kan göra den enkelt hemma själv.

Ett medelhavskök

Rent generellt så är grekiska köket ett så kallat medelhavskök. Det betyder att det är besläktat med det italienska, spanska köket och till viss del köket från mellanöstern. Något som används mycket inom det grekiska köket är olivolja, bröd, vin, och oliver. Kalamataoliverna är en av världens finaste oliver och högt uppskattade. Grekiskt kök anses ofta vara hälsosamt då det innehåller mycket grönsaker och historiskt sett inte så mycket kött. Det har i alla fall inte varit så att kött är med i varje maträtt som det är hos oss i Sverige. Vi har generellt sett haft väldigt få helt vegetariska rätter och kött har varit med i allt vi har gjort men i det grekiska köket så är en vegetarisk rätt inget annorlunda. Det betyder inte dock att det finns många fler vegetarianer i Grekland utan bara att det är lätt att göra vissa rätter utan kött utan för den sakens skull känna att något saknas.

Några typiska rätter från Grekland är Meze, Souvlaki och baklava. Meze är ett samlingsnamn för många olika små rätter och kan behandlas på samma sätt som tapas i Spanien. Det är ofta en förrätt och innehåller ofta något bröd med olika röror och grönsaker. Meze är ett ord som kommer ifrån Persiskan och betyder från början, smaka. Souvlaki är ett grekiskt grillspett som egentligen är en snabbmat som har blivit väldigt populär. På spettet finns det oftast olika typer av kött och grönsaker som har marinerats i en god sås. Souvlaki kan ätas på olika sätt. Antingen äts det direkt från spettet eller så dras maten av och äts i ett pitabröd eller ibland med pommes frites. Oavsett är det en fantastisk maträtt som går att variera i det oändliga. Till efterrätt så är det vanligt at åtnjuta en baklava. Det kan verka som att vi har blandat ihop köken här då baklava oftast förknippas med mellanöstern men sanningen är att baklava görs och äts ofta i Grekland också. Detta bakverk som är gjort på filodegspapper och med honung och nötter är lite modifierat i Grekland men i stort sett samma sak som i mellanöstern och precis lika gott. Det går att härleda baklavan till det Osmanska riket.