Oliverna i Kalamata

Oliverna från Kalamata är välkända över hela världen, med sin vackra svarta färg och det saftiga köttet som lätt lossnar från kärnan är de omisskänneliga. Flera människor som bor längre norröver och är lyckliga nog att äga en liten tomt, njuter av att kunna skörda några kilon av Kalamataoliverna varje år. De skördas i november för att sedan marineras i vinäger och slutligen läggas in i olivolja för att hålla, några extra kryddor behövs inte. De vanligaste oliverna som växer i Kalamata är dock den mindre sorten som man gör oljan på.

Ingen har väl missat att det här är en av greklands största exportvaror och både oliverna och oljan finns att köpa överallt. Populariteten lär aldrig sina så länge som odlarna inte bestämmer sig för att helt enkelt sluta, men det kommer med all säkerhet inte att hända. Så länge folk vill äta oliver kommer dem vilja ha Kalamataoliver, det är definitivt den lyxigaste och godaste sortens oliver. Olivoljan är dessutom ett nyttigt alternativ till annat matfett som vi använder här i norra Europa. Även om det är 100 % fett i den är den betydligt nyttigare än exempelvis margarin eller smör. Extra virgin gör dessutom salladsdressingen extra fyllig och god, och blandas med fördel tillsammans med lite mörk balsamvinäger. Till och med popcorn man poppar själv får en godare smak om man poppar dem i olivolja istället för vanlig matolja.

Naturligtvis smakar Kalamataoliverna allra bäst på plats i Kalamata eller en av de närliggande stränderna tillsammans med en grekisk sallad eller en baguette och en flaska vin.