När det är juletid innebär det att det är dags att börja baka! En av de mest älskade grekiska julkakorna är melomakarona, en saftig och smakrik småkaka som verkligen förgyller julbordet. I den här artikeln går vi igenom hur du kan baka perfekta melomakarona hemma. Låt oss dyka ner i receptet och lärandet om dessa läckra godsaker.
Vad är melomakarona?
Melomakarona är mer än bara en kaka, de är en del av den grekiska jultraditionen. Dessa småkakor är gjorda på en bas av olivolja och smaksatta med apelsin, kanel och valnötter. Makarona är ofta dränkta i en sockerlag som ger dem en underbar sötma och saftighet. Här är det som verkligen spelar roll: addera en touch av konjak för extra smak och du får en julkaka som är svår att motstå.
Ingredienser du behöver
Här är en lista över ingredienserna för att baka ungefär 50 melomakarona:
- 1,25 dl färskpressad apelsinjuice
- 2 dl olivolja
- 1,5 msk konjak
- 1,5 msk strösocker
- Apelsinzest från 0,5 apelsin
- 100 gr valnötter, hackade
- 7,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk kanel
- 0,5 tsk nejlika (mald)
Gör sockerlagen
Det som verkligen gör melomakarona speciella är sockerlagen. Här är vad du behöver:
- 4 dl strösocker
- 3,5 dl vatten
- 1 msk citronsaft
- 0,5 kanelstång
Alternativt, om du vill använda honung istället för socker, här är vad du behöver:
- 2,5 dl flytande honung
- 2,5 dl vatten
- 2,5 dl strösocker
- 0,5 kanelstång
- Hackade valnötter till dekorering
Baka melomakarona
Låt oss nu gå vidare till tillagningen av dessa underbara kakor. Här är stegen du ska följa:
- Förvärm ugnen till 200 grader.
- Hacka valnötterna och blanda dem med olivolja, apelsinjuice, konjak, strösocker och apelsinzest i en stor skål.
- I en annan skål, blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel och nejlika.
- Häll valnötsblandningen i mjölblandningen och arbeta ihop till en deg. Blir degen för torr? Tillsätt mer olivolja.
- Forma degen till cirka 50 ovala kakor och lägg dem på en bakplåt.
- Grädda dem i ugnen i cirka 20 minuter tills de är gyllenbruna.
- Under tiden, förbered sockerlagen. Koka upp strösocker, vatten, citronsaft och lägg ner kanelstången. Låt det sjuda i cirka 10 minuter.
- När kakorna är klara, ta ut dem och låt dem svalna något innan du doppar dem i den varma sockerlagen. Vänd dem för att se till att de sugs åt sig av sockerlagen. Låt dem ligga i lagen i ungefär 30 sekunder.
- Använd en gaffel för att plocka upp kakorna och lägg dem tillbaka på plåten. Strö över hackade valnötter och lite kanel för dekoration.
- Förvara kakorna i en tättslutande burk så att de håller sig fräscha.
Varför melomakarona är ett måste till jul
Melomakarona är inte bara en traditionell grekisk kaka, de är en smak gemenskap. Här är vad som gör dem till ett måste på ditt julbord:
För det första, de är perfekta för att dela med familj och vänner. Varje tugga är en påminnelse om gemenskap och festligheter. För det andra, de är en symbol för den grekiska kulturen och traditionen, och de bär med sig historien om julfiranden i Grekland.
Statistik om melomakarona
Fakta | Svar |
---|---|
Antal ingredienser | 12 |
Antal kakor i ett recept | 50 |
Ugnstemperatur | 200 grader |
Tid för gräddning | 20 minuter |
Sockerlagens tid | 10 minuter |
Så där har du det! Nu vet du hur man bakar dessa underbara melomakarona. Låt oss gå till verket och njuta av smaken av jul. Oavsett om du bjuder på dem vid ett julbord eller ger bort dem som gåvor, kommer melomakarona att förgylla dina festligheter. Lycka till med bakningen!